• Deň Zeme sme oslávili zážitkovým učením

        • 26. 4. 2024
        • Dňa 22. apríla sme oslávili Deň Zeme, sviatok jedinej planéty vo vesmíre, na ktorej je zatiaľ možný život. Tento deň nám dáva jedinečnú príležitosť uvedomiť si podstatu nášho bytia a dôležitosť prepojenia človeka so zemou a s prírodou.

          V našej škole sme tento deň patrične oslávili rôznymi aktivitami a poukázali na to, že na ochranu prírody by sme mali myslieť stále, nielen v Deň Zeme. Žiaci sa celé dopoludnie učili zážitkovou formou. V skupinách vytvárali model „Moja šťastná zemeguľa“, v rámci aktivít Selfie a Flower power hľadali prírodniny a zaujímavé kvety v okolí školy a následne sa s nimi odfotili. Upravili tiež okolie mokradí a ostrihali ovocné stromy. Svoje vedomosti o našej planéte si overili pomocou Kahoot kvízu a zaujala ich aj interaktívna prednáška riaditeľa TSMS, Mgr. Lukáša Dubca, ktorému sa touto cestou chceme veľmi pekne poďakovať. Mladší žiaci triedili odpad do kontajnerov rôznych farieb, skladali puzzle, priraďovali obrázky k textom, hľadali prírodniny  v okolí školy podľa zadania, kreslili kriedami na chodník a počas prechádzky v prírode vypĺňali pracovný list.

          Aj napriek chladnému počasiu sme si tento deň náramne užili a niečo nové sa aj naučili. Na záver snáď ešte citát Hansa Christiana Andersena: ,,Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové, nádherné vydanie.“

        • Výlet do Paríža

        • 25. 4. 2024
        • Náš nezabudnuteľný výlet začal v pondelok 15. apríla. Cesta bola zdĺhavá, ale skrátili sme si ju rozprávaním vtipov a prestávkami na jedlo. Po únavných 19 hodinách sme v utorok ráno dorazili do Štrasburgu. Len čo sme vystúpili z autobusu, očarila nás krása historického mesta. Začiatok našej výpravy sme začali prechádzkou po starobylej štvrti “La Petite France” (Malé Francúzsko), ktorá vyniká jedinečnou architektúrou a šarmom. V nádherných zákutiach mesta, ktorého centrumsa dostalo na Zoznam svetového dedičstva UNESCO, sme mali možnosť ochutnať aj pravé francúzske croissanty či makrónky. Mesto je sídlom Európskeho parlamentu a jeho návštevu sme nemohli vynechať. Počas prehliadky sa nám najviac páčila rokovacia sála. Popoludní sme navštívili impozantnú katedrálu Notre-Dame z 11. storočia, ktorú nemožno prehliadnuť svojou gotickou architektúrou a vzácnym astronomickým orlojom. Po celodennej návšteve v Štrasburgu sme vyrazili do Remeša a ubytovali sa na hoteli. Nasledujúci deň ráno sme sa konečne vydali do jedného z najkrajších miest na svete, do Paríža. Náš prvý deň začal návštevou Latinskej štvrte, kde sme si pozreli Panteón (Chrám všetkých bohov), kde sú pochovaní napríklad Voltaire, Victor Hugo či Marie Curie-Sklodowská. Navštívili sme aj Luxemburský palác so záhradami plnými fontán, sôch a prekrásnych rastlín. Popoludní pokračovala naša prechádzka okolo Notre Dame, kaplnky Saint Chapelle, cez najstarší kamenný most Pont Neuf k najväčšiemu múzeu umení na svete Louvre. Z námestia Place de la Concorde cez najkrajší Alexandrov most sme sa presunuli k najväčšiemu vojenskému múzeu Hotel de Invalides, kde je umiestnená hrobka N. Bonaparteho. Ďalší deň sme si vychutnali plavbu po rieke Seina, odkiaľ sme mali pekné výhľady na Eiffelovu vežu, miniatúru Sochy slobody a na kopec ďalších pamiatok. Po plavbe sme sa prešli k tunelu, kde tragicky zomrela princezná Diana a cez najznámejšiu nákupnú ulicu Champs-Élysées k Víťaznému oblúku. Najkrajší a najromantickejší výhľad na Eiffelovu vežu sme však mali z námestia Trocadéro, odkiaľ máme najviac fotiek ��. Po fotení sme sa vydali priamo na Eiffelovu vežu, z ktorej sme mali nádherný výhľad na celý Paríž. Na záver dňa sme navštívili krásnu Baziliku Sacré-Coeur a poprechádzali sme sa po štvrti Montmartre, čím sme zakončili náš druhýdeň v Paríži.Posledný deň nášho výletu patril honosnému zámku Versailles s nekonečným záhradami, kde sme mohli vidieť nielen nádherné maľby, mobiliár a sochy, ale mohli sme si vychutnať aj atmosféru života na pompéznom francúzskom dvore.

          Tento výlet nám priniesol kopu nezabudnuteľných zážitkov a spomienok, na ktoré určite nikdy nezabudneme a budeme si ich pripomínať ešte dlho. Už sa nevieme dočkať, čo nám naše pani učiteľky pripravia o rok. Žeby Rím? ; )

          B.B.

        • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

        • 11. 4. 2024
        • V priestoroch Podduklianskeho osvetového strediska vo Svidníku sa v dňoch 25. a 26. 3. 2024 uskutočnil 70. ročník prednesu poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola v 3 kategóriách.

          V 1. kategórii recitovali Branko Koman a Sára Popiková. V 2. kategórii prednášali Natália Cuperová a Lukáš Juhás. V 3. kategórii si zasúťažili Vanesa Paligová a Zoe Hutňanová. Lukáš Juhás získal 3. miesto v prednese prózy. Natália Cuperová a Vanesa Paligová si vyrecitovali 1. miesto v prednese poézie a tak získali postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v DJZ v Prešove.

          Všetkým recitátorom srdečne blahoželáme a víťazom prajeme veľa úspechov v krajskom kole.

          Mgr. Jana Nagajdová

        • 28. marec - Deň učiteľov

        • 28. 3. 2024
        • "Učenie druhých neznamená, že máte naplniť prázdny džbán, ale že máte zapáliť oheň."  (William Butler Yeats)

          Milí pedagógovia!

          Ďakujeme Vám za Vašu obetavosť, lásku a drahocenný čas, ktorý žiakom počas celého roka venujete, že máte v sebe tú zázračnú silu pretvárať detskú dušu a otvárať jej brány poznania dokorán. 

          Želáme Vám veľa zdravia, pedagogického optimizmu, pracovných úspechov i osobného šťastia.

        • Veľkonočný pozdrav

        • 28. 3. 2024
        • Milí rodičia a žiaci,

          ďakujeme za Vašu dôveru a že ste našou súčasťou. Pri príležitosti blížiacich sa sviatkov, sme si pre Vás pripravili krátky pozdrav v podaní žiakov prvého stupňa.

          Prajeme Vám, aby ste tento čas prežili v pokojnom duchu, v kruhu najbližších a so srdcom naplneným radosťou a láskou.

          Tím učiteľov Spojenej školy 

        • Týždeň finančnej gramotnosti

        • 28. 3. 2024
        • V rámci medzinárodnej kampane Global Money Week, ktorá nám už 12 rokov pripomína dôležitosť vzdelávania vo finančnej oblasti, sa v našej škole uskutočnili zaujímavé aktivity. Prváci si zahrali hru na obchod, ktorá im skvelým spôsobom ukázala účel peňazí. Vyskúšali si rolu predajcu aj zákazníka a slušný spôsob správania sa pri nakupovaní. Starším žiakom sme pripravili zážitkové vzdelávanie na tému „Príjem a práca“. Pani riaditeľka Prima banky žiakom 5. a 6. ročníka interaktívnym spôsobom priblížila prípravu rodinného rozpočtu. Žiaci si osvojili a uvedomili rozdiel medzi príjmami a výdavkami v domácnosti. Študenti obchodnej akadémie zrealizovali rovesnícke vzdelávanie a zorganizovali pre ôsmakov besedu na tému „Spoznajme svet peňazí spoločne“. Oboznámili ich so základnými pravidlam rozumného hospodárenia. Deviataci sa zúčastnili národného kola Európskeho kvízu o peniazoch EMQ 2024. Na platforme Kahoot! testovali svoje vedomosti v oblasti financií.

          Veríme, že sa nám podarilo zvýšiť úroveň finančnej gramotnosti našich žiakov a pomohli sme im lepšie sa orientovať vo svete peňazí.

          #GlobalMoneyWeek2024

          #GMW2024

          @5penazi

          Mgr. Slavka Pilipová

        • SWAP DAY oblečenia 2024

        • 27. 3. 2024
        • Doneste, čo nenosíte a odneste si to, čo vynosíte.

          V rámci projektu V4 gen mini sme sa rozhodli zorganizovať "SWAP DAY" oblečenia. 

          Vstup je voľný!

          Svoje oblečenie na výmenu môžeš doniesť dievčatám K. Šakovej a V. Križovej z II.OA alebo D. Houškovej z 9.AZ najneskôr do 5.4.2024 (piatok).

          Žiadame Vás, aby prinesené oblečenie bolo čisté, nie roztrhané alebo inak poškodené. Také, akému by si sa aj ty potešil. :-)

          Ďakujeme, že recykluje a pomôžete nám znížiť množstvo textilného odpadu.

        • OKRESNÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

        • 26. 3. 2024
        • Dňa 12. marca 2024 sa uskutočnil 52. ročník okresného kola Geografickej olympiády vo Svidníku. Cieľom olympiády bolo poznávať miestnu krajinu a v prvej monotematickej časti rozširovať vedomosti o vnútornej energii našej Zeme. Žiaci poznávali najvýznamnejšie sopky sveta a zaoberali sa príčinami vzniku a druhmi zemetrasení.

          Naši žiaci súťažili v kategóriách F a E. Šiestaci v teoretickej časti ,,vycestovali“ do Afriky a spoznávali jej prírodné krásy a typické rastlinstvo a živočíšstvo. Svoju pozornosť venovali aj poznávaniu tropických lesov a lesov mierneho pásma.

          Žiačky 9. ročníka sa zaoberali krásami Ázie a spoznávali jej reliéf, vodstvo, rastlinstvo a živočíšstvo, prírodné zvláštnosti a turistické atrakcie. Z krás Slovenska získavali a prehlbovali vedomosti o našich najvýznamnejších  nížinách. V praktickej časti olympiády súťažiaci riešili úlohy zamerané na zručnosti a schopnosti práce s atlasom a mapou.

          Ich veľké úsilie im pomohlo získať tieto skvelé umiestnenia:

          Kategória E: Katarína Feckaninová, 9.AZ – úspešná riešiteľka GO

          Kategória E: Natália Kosťová, 9.AZ - úspešná riešiteľka GO

          Kategória F: Sebastian Bochnovič, 6.AZ - úspešný riešiteľ GO

          Kategória F: Martin Lukáč, 6.AZ - úspešný riešiteľ GO

          Kategória F: Adam Popik, 6.AZ - riešiteľ GO

          Žiakom srdečne blahoželáme.

           

          Mgr. Nikola Mihoková

        • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

        • 22. 3. 2024
        • Dňa 5. februára 2024 sa vo Svidníku uskutočnil 16. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády.

          V tomto školskom roku sme v rámci monotematickej časti objavovali históriu a tajomstvá hradov, zámkov a pevností na území Slovenska. Študovali sme ich interiér a exteriér, historické fotografie pevností a chronologické dejiny týchto nádherných historických pamiatok. Stretávali sme sa počas poobedňajších hodín, spoločne diskutovali a analyzovali ich historické súvislosti. Spoločne sme sa naučili viac o dejinách našich hradov a zámkov. 

          V teoretickej časti sa žiačky 7. ročníka zaoberali dejinami predkov Slovákov v Karpatskej kotline a dejinami Slovenska v Uhorskom kráľovstve. Žiačky 9. ročníka sa venovali dejinám prvej svetovej vojny a historickým udalostiam medzivojnovej Európy.

          Naše žiačky súťažili v kategóriách E a C a získali výborné umiestnenia:

          Kategória C - Liana Olejárová, 9.AZ - 4. miesto - úspešná riešiteľka DO

          Kategória C - Bianka Bilanínová, 9.AZ -  úspešná riešiteľka DO

          Kategória E - Diana Ivančová, 7.AZ - riešiteľka DO

          Kategória E - Daniela Kačurová, 7.AZ - riešiteľka DO

          Žiačkam srdečne blahoželáme k ich úspechu.

          Mgr. Nikola Mihoková

           

        • Grantový program TNE 2024 je otvorený

        • 18. 3. 2024
        • Vážení rodičia, milí žiaci,

          predstavujeme Vám grantový program TNE, určený pre talentované deti a mladých ľudí, ktorý organizuje Nadácia CEF a spoločnosť SLOVNAFT, a.s..

          Program je otvorený pre študentov a žiakov vo veku od 8 do 25 rokov, ktorí vynikajú v oblastiach vedy, umenia alebo športu. Uchádzať sa v ňom môžu o finančnú podporu, ktorú môžu využiť napríklad na zakúpenie hudobného nástroja, vedeckého vybavenia, študijných a umeleckých potrieb, športového výstroja, alebo na účasť na súťažiach, kurzoch, tréningoch a stážach. Prihlasovanie do programu prebieha prostredníctvom webovej stránky https://spoludokazemevela.sk/nase-projekty/talenty-novej-europy, na ktorej sú uvedené podmienky a kritériá pre uchádzačov spolu s prihlasovacím online formulárom.

          V aktuálnom sedemnástom ročníku grantového programu je opäť k dispozícii 66 tisíc eur, ktoré budú rozdelené medzi mladých ľudí. Prihlášky uchádzačov posudzuje odborná porota.

           

          Silvia Manczalová                                               Anton Molnár

          správkyňa nadácie                                                hovorca a riaditeľ Komunikácie

          Nadácia CEF                                                         SLOVNAFT, a.s.

        • Ponožková výzva 21.3.2024

        • 20. 3. 2024
        • Tak ako každý rok, tak aj tento si chceme pripomenúť a podporiť ľudí s Downovým syndrómom. Rôznymi ponožkami môžete dať najavo, že rozdielnosť medzi ľuďmi je úplne akceptovaná.

          Zapoj sa aj ty a zajtra si obuj na nôžky dve rôzne ponožky.

        • Šaliansky Maťko - okresné kolo

        • 15. 3. 2024
        • 16.2. 2024 sa v Giraltovciach konal 29. ročník súťaže Šaliansky Maťko v prednese slovenských povestí. Našu školu reprezentovali žiačky v troch kategóriách.

          Natália Cuperová, žiačka 5.AZ triedy získala 3. miesto krásnou povesťou Rimavská zlatá kačička. Zoe Hutňanová, žiačka 7.BZ triedy sa umiestnila na 1. mieste s prednesom povesti O pehavej Apolke. Alenka Drimáková , žiačka 2. AZ triedy získala nové skúsenosti. Srdečne blahoželáme a Zoe držíme palce na krajskom kole v Prešove.

          Mgr. Jana Nagajdová

        • Multimediálny motivačný koncert LETart

        • 20. 2. 2024
        • Žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili hudobno-vzdelávacieho preventívneho programu, ktorý spestril vyučovanie na našej škole. 

          Interaktívne predstavenie bolo venované trendom dnešnej doby, nástrahám médií a internetu, ktoré majú potenciál výrazne vplývať na mladých ľudí. 

          Tematická hudba z dielne Borisa Lettricha, speváka skupiny AYA, nás oslovila, zabavila a sprostredkovala neopakovateľnú atmosféru. 

          Najdôležitejším však bolo poukázanie na skúsenosť s nezmyselnosťou podnecovania nenávisti, šikany či kyberšikany a dôležitosť medziľudských vzťahov. 

          PaedDr. Milan Harhaj

        • ŠKOLSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

        • 12. 3. 2024
        • Dňa 19.01.2024 sa naša škola zapojila do školského kola Geografickej olympiády. Žiaci súťažili pomocou online testu pre kategórie E a F, ktorý pripravila Slovenská komisia Geografickej olympiády a IUVENTA.

          Test pozostával z monotematickej, teoretickej a praktickej časti. V monotematickej časti žiaci nadobúdali vedomosti o vnútornej energii Zeme. Študovali našu litosféru, sopečnú činnosť a zemetrasenia. Mladší žiaci, žiaci 6. a  7. ročníka sa venovali témam tropických lesov a lesov mierneho pásma. Analyzovali polohu, povrch, členitosť pobrežia a vodstvo Afriky. Žiačky deviateho ročníka prehlbovali vedomosti o nížinách Slovenska. Zamerali sa aj na rozvíjanie intelektuálnych schopností o polohe, povrchu a vodstve Ázie.

          Test sa súťažiacim podarilo vypracovať výborne. Svedčia o tom aj ich umiestnenia: 

          Kategória F: Martin Lukáč 6.AZ- 1 . miesto, Tomáš Puchír 6.AZ - 2. miesto, Adam Popik 6.AZ - 3. miesto, Sebastian Bochnovič 6.AZ - 4. miesto.

          Kategória E: Katarína Feckaninová 9. AZ - 1. miesto, Natália Kosťová 9. AZ - 2. miesto.

          Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

          Mgr. Nikola Mihoková