• 28. marec - Deň učiteľov

        • 28. 3. 2024
        • "Učenie druhých neznamená, že máte naplniť prázdny džbán, ale že máte zapáliť oheň."  (William Butler Yeats)

          Milí pedagógovia!

          Ďakujeme Vám za Vašu obetavosť, lásku a drahocenný čas, ktorý žiakom počas celého roka venujete, že máte v sebe tú zázračnú silu pretvárať detskú dušu a otvárať jej brány poznania dokorán. 

          Želáme Vám veľa zdravia, pedagogického optimizmu, pracovných úspechov i osobného šťastia.

        • Veľkonočný pozdrav

        • 28. 3. 2024
        • Milí rodičia a žiaci,

          ďakujeme za Vašu dôveru a že ste našou súčasťou. Pri príležitosti blížiacich sa sviatkov, sme si pre Vás pripravili krátky pozdrav v podaní žiakov prvého stupňa.

          Prajeme Vám, aby ste tento čas prežili v pokojnom duchu, v kruhu najbližších a so srdcom naplneným radosťou a láskou.

          Tím učiteľov Spojenej školy 

        • Týždeň finančnej gramotnosti

        • 28. 3. 2024
        • V rámci medzinárodnej kampane Global Money Week, ktorá nám už 12 rokov pripomína dôležitosť vzdelávania vo finančnej oblasti, sa v našej škole uskutočnili zaujímavé aktivity. Prváci si zahrali hru na obchod, ktorá im skvelým spôsobom ukázala účel peňazí. Vyskúšali si rolu predajcu aj zákazníka a slušný spôsob správania sa pri nakupovaní. Starším žiakom sme pripravili zážitkové vzdelávanie na tému „Príjem a práca“. Pani riaditeľka Prima banky žiakom 5. a 6. ročníka interaktívnym spôsobom priblížila prípravu rodinného rozpočtu. Žiaci si osvojili a uvedomili rozdiel medzi príjmami a výdavkami v domácnosti. Študenti obchodnej akadémie zrealizovali rovesnícke vzdelávanie a zorganizovali pre ôsmakov besedu na tému „Spoznajme svet peňazí spoločne“. Oboznámili ich so základnými pravidlam rozumného hospodárenia. Deviataci sa zúčastnili národného kola Európskeho kvízu o peniazoch EMQ 2024. Na platforme Kahoot! testovali svoje vedomosti v oblasti financií.

          Veríme, že sa nám podarilo zvýšiť úroveň finančnej gramotnosti našich žiakov a pomohli sme im lepšie sa orientovať vo svete peňazí.

          #GlobalMoneyWeek2024

          #GMW2024

          @5penazi

          Mgr. Slavka Pilipová

        • SWAP DAY oblečenia 2024

        • 27. 3. 2024
        • Doneste, čo nenosíte a odneste si to, čo vynosíte.

          V rámci projektu V4 gen mini sme sa rozhodli zorganizovať "SWAP DAY" oblečenia. 

          Vstup je voľný!

          Svoje oblečenie na výmenu môžeš doniesť dievčatám K. Šakovej a V. Križovej z II.OA alebo D. Houškovej z 9.AZ najneskôr do 5.4.2024 (piatok).

          Žiadame Vás, aby prinesené oblečenie bolo čisté, nie roztrhané alebo inak poškodené. Také, akému by si sa aj ty potešil. :-)

          Ďakujeme, že recykluje a pomôžete nám znížiť množstvo textilného odpadu.

        • OKRESNÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

        • 26. 3. 2024
        • Dňa 12. marca 2024 sa uskutočnil 52. ročník okresného kola Geografickej olympiády vo Svidníku. Cieľom olympiády bolo poznávať miestnu krajinu a v prvej monotematickej časti rozširovať vedomosti o vnútornej energii našej Zeme. Žiaci poznávali najvýznamnejšie sopky sveta a zaoberali sa príčinami vzniku a druhmi zemetrasení.

          Naši žiaci súťažili v kategóriách F a E. Šiestaci v teoretickej časti ,,vycestovali“ do Afriky a spoznávali jej prírodné krásy a typické rastlinstvo a živočíšstvo. Svoju pozornosť venovali aj poznávaniu tropických lesov a lesov mierneho pásma.

          Žiačky 9. ročníka sa zaoberali krásami Ázie a spoznávali jej reliéf, vodstvo, rastlinstvo a živočíšstvo, prírodné zvláštnosti a turistické atrakcie. Z krás Slovenska získavali a prehlbovali vedomosti o našich najvýznamnejších  nížinách. V praktickej časti olympiády súťažiaci riešili úlohy zamerané na zručnosti a schopnosti práce s atlasom a mapou.

          Ich veľké úsilie im pomohlo získať tieto skvelé umiestnenia:

          Kategória E: Katarína Feckaninová, 9.AZ – úspešná riešiteľka GO

          Kategória E: Natália Kosťová, 9.AZ - úspešná riešiteľka GO

          Kategória F: Sebastian Bochnovič, 6.AZ - úspešný riešiteľ GO

          Kategória F: Martin Lukáč, 6.AZ - úspešný riešiteľ GO

          Kategória F: Adam Popik, 6.AZ - riešiteľ GO

          Žiakom srdečne blahoželáme.

           

          Mgr. Nikola Mihoková

        • OKRESNÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

        • 22. 3. 2024
        • Dňa 5. februára 2024 sa vo Svidníku uskutočnil 16. ročník okresného kola Dejepisnej olympiády.

          V tomto školskom roku sme v rámci monotematickej časti objavovali históriu a tajomstvá hradov, zámkov a pevností na území Slovenska. Študovali sme ich interiér a exteriér, historické fotografie pevností a chronologické dejiny týchto nádherných historických pamiatok. Stretávali sme sa počas poobedňajších hodín, spoločne diskutovali a analyzovali ich historické súvislosti. Spoločne sme sa naučili viac o dejinách našich hradov a zámkov. 

          V teoretickej časti sa žiačky 7. ročníka zaoberali dejinami predkov Slovákov v Karpatskej kotline a dejinami Slovenska v Uhorskom kráľovstve. Žiačky 9. ročníka sa venovali dejinám prvej svetovej vojny a historickým udalostiam medzivojnovej Európy.

          Naše žiačky súťažili v kategóriách E a C a získali výborné umiestnenia:

          Kategória C - Liana Olejárová, 9.AZ - 4. miesto - úspešná riešiteľka DO

          Kategória C - Bianka Bilanínová, 9.AZ -  úspešná riešiteľka DO

          Kategória E - Diana Ivančová, 7.AZ - riešiteľka DO

          Kategória E - Daniela Kačurová, 7.AZ - riešiteľka DO

          Žiačkam srdečne blahoželáme k ich úspechu.

          Mgr. Nikola Mihoková

           

        • Grantový program TNE 2024 je otvorený

        • 18. 3. 2024
        • Vážení rodičia, milí žiaci,

          predstavujeme Vám grantový program TNE, určený pre talentované deti a mladých ľudí, ktorý organizuje Nadácia CEF a spoločnosť SLOVNAFT, a.s..

          Program je otvorený pre študentov a žiakov vo veku od 8 do 25 rokov, ktorí vynikajú v oblastiach vedy, umenia alebo športu. Uchádzať sa v ňom môžu o finančnú podporu, ktorú môžu využiť napríklad na zakúpenie hudobného nástroja, vedeckého vybavenia, študijných a umeleckých potrieb, športového výstroja, alebo na účasť na súťažiach, kurzoch, tréningoch a stážach. Prihlasovanie do programu prebieha prostredníctvom webovej stránky https://spoludokazemevela.sk/nase-projekty/talenty-novej-europy, na ktorej sú uvedené podmienky a kritériá pre uchádzačov spolu s prihlasovacím online formulárom.

          V aktuálnom sedemnástom ročníku grantového programu je opäť k dispozícii 66 tisíc eur, ktoré budú rozdelené medzi mladých ľudí. Prihlášky uchádzačov posudzuje odborná porota.

           

          Silvia Manczalová                                               Anton Molnár

          správkyňa nadácie                                                hovorca a riaditeľ Komunikácie

          Nadácia CEF                                                         SLOVNAFT, a.s.

        • Ponožková výzva 21.3.2024

        • 20. 3. 2024
        • Tak ako každý rok, tak aj tento si chceme pripomenúť a podporiť ľudí s Downovým syndrómom. Rôznymi ponožkami môžete dať najavo, že rozdielnosť medzi ľuďmi je úplne akceptovaná.

          Zapoj sa aj ty a zajtra si obuj na nôžky dve rôzne ponožky.

        • Šaliansky Maťko - okresné kolo

        • 15. 3. 2024
        • 16.2. 2024 sa v Giraltovciach konal 29. ročník súťaže Šaliansky Maťko v prednese slovenských povestí. Našu školu reprezentovali žiačky v troch kategóriách.

          Natália Cuperová, žiačka 5.AZ triedy získala 3. miesto krásnou povesťou Rimavská zlatá kačička. Zoe Hutňanová, žiačka 7.BZ triedy sa umiestnila na 1. mieste s prednesom povesti O pehavej Apolke. Alenka Drimáková , žiačka 2. AZ triedy získala nové skúsenosti. Srdečne blahoželáme a Zoe držíme palce na krajskom kole v Prešove.

          Mgr. Jana Nagajdová

        • ŠKOLSKÉ KOLO GEOGRAFICKEJ OLYMPIÁDY

        • 12. 3. 2024
        • Dňa 19.01.2024 sa naša škola zapojila do školského kola Geografickej olympiády. Žiaci súťažili pomocou online testu pre kategórie E a F, ktorý pripravila Slovenská komisia Geografickej olympiády a IUVENTA.

          Test pozostával z monotematickej, teoretickej a praktickej časti. V monotematickej časti žiaci nadobúdali vedomosti o vnútornej energii Zeme. Študovali našu litosféru, sopečnú činnosť a zemetrasenia. Mladší žiaci, žiaci 6. a  7. ročníka sa venovali témam tropických lesov a lesov mierneho pásma. Analyzovali polohu, povrch, členitosť pobrežia a vodstvo Afriky. Žiačky deviateho ročníka prehlbovali vedomosti o nížinách Slovenska. Zamerali sa aj na rozvíjanie intelektuálnych schopností o polohe, povrchu a vodstve Ázie.

          Test sa súťažiacim podarilo vypracovať výborne. Svedčia o tom aj ich umiestnenia: 

          Kategória F: Martin Lukáč 6.AZ- 1 . miesto, Tomáš Puchír 6.AZ - 2. miesto, Adam Popik 6.AZ - 3. miesto, Sebastian Bochnovič 6.AZ - 4. miesto.

          Kategória E: Katarína Feckaninová 9. AZ - 1. miesto, Natália Kosťová 9. AZ - 2. miesto.

          Víťazom blahoželáme a prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

          Mgr. Nikola Mihoková

        • Audit 2022 - 2024 v rámci projektu Zelená škola

        • 27. 3. 2024
        • Po úspešnom predchádzajúcom pôsobení v projekte Zelená škola sme sa opätovne prihlásili do nového certifikačného obdobia 2022 - 2024.

          Tentokrát sme si za našu prioritnú tému zvolili  Vodu. Na začiatku obdobia zrealizovalo kolégium Zelenej školy pomocou pracovných listov audit na škole. Výsledky auditu – pozitíva, ale aj negatíva našej školy v téme Voda sme stvárnili vizuálne na nástenke v priestoroch školy, ako aj na internetovej stránke školy. Na základe našich zistení sme si stanovili cieľ, ktorý chceme počas nasledujúceho certifikačného obdobia pomocou informačných, vzdelávacích a praktických aktivít dosiahnuť.

          Veríme, že vďaka nášmu odhodlaniu sa nám podarí náš cieľ splniť.

        • ŠKOLSKÉ KOLO DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY

        • 12. 3. 2024
        • V dňoch 6.a 7.12.2023 sa na našej základnej škole uskutočnilo školské kolo Dejepisnej olympiády.

          Témou monotematickej časti 16. ročníka boli hrady a zámky na Slovensku. Žiaci 7. a 9. ročníka objavovali tajomstvá hradov, zámkov a pevností na území dnešného Slovenska. Študovali ich históriu a dejinný vývoj.

          Žiaci siedmeho ročníka si upevňovali aj vedomosti o našich predkoch - Slovanoch v Karpatskej kotline a dejiny Uhorského kráľovstva. Žiačky deviateho ročníka analyzovali dejiny prvej svetovej vojny a medzivojnovej Európy.

          Víťazom školského kola srdečne blahoželáme:

          Kategória E:

          Diana Ivančová, 7.AZ - 1. miesto

          Daniela Kačurová, 7.AZ - 2. miesto

          Kategória C:

          Bianka Bilanínová, 9.AZ - 1. miesto

          Liana Olejárová, 9.AZ - 2. miesto

           

          Mgr. Nikola Mihoková